ВАЖНА АКТУАЛИЗАЦИЯ: Вече сме на път да станем Culligan Bulgaria. Натиснете тук, за да прочетете нашите ЧЗВ и да разберете какво означава това за Вас. Ново име, същото качество на услугата!
...

Ползи и вреди от пречистването на вода за питейни нужди чрез обратна осмоза

Новини 11.05.2015

Ползи и вреди от пречистването на вода за питейни нужди чрез обратна осмоза

Дали консумацията на вода пречистена чрез обратна осмоза или дестилация не е нещо необичайно за организма? Дали това ще ни причини вреда в по-дългосрочен план.

Дискусии по темата съществуват от години. Ако погледнете в  “The Natural Mineral Water, Spring Water and Bottled Drinking Water Regulations (England) 2006″, минималната твърдост на бутилираната вода предлагана за публична продажба трябва да съдържа 60 мг/л калции. Разбира се твърдостта се формира от комплекс поливалентни минерали, с основен компонент калций. Дали добавянето на калциеви соли към дистилираната или пречистената чрез обратна осмоза вода е равнозначно? Най-вероятно не.

Основната причина за нуждата от минимално съдържание от 60 мг/л калции е наличието на доказателства,че твърдостта във водата има положителен ефект върху сърдечното здраве и състояние на организма. Дали липсата на тази твърдост би се отразила негативно и би навредила на сърдечната дейност? От 2006 излизат различни публикации и се водят дебати с участието на Агенцията по стандартизация на храните /Food Standards Agency/, Световната Здравна Организация/ the WHO/, Научната надзорна комисия / The Scientific Advisory Committee on Nutrition and the bottled water industry/ и други.

Разглеждат се няколко здравни аспекта свързани с наличието или липсата на калциеви соли, включително остеопороза, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, сърдечносъдови заболявания. Оценките и анализите продължават и докато не се стигне до дефинитивно заключение  водата за питейни нужди третирана чрез обратна осмоза или дестилирана остава с регулация за минимално съдържание на 60 мг/л калций.