...

Важни минерали, които се съдържат в питейната вода и ползата от тях.

Новини 26.10.2020

Важни минерали, които се съдържат в питейната вода и ползата от тях.

Всички знаем колко важна е водата за човешкото тяло, но дали сте се замисляли за хранителната й стойност. Според WHO - Международната Здравна Организация хранителните вещества, които могат да бъдат открити в питейната вода в по-значителни количества са: 

Калций 

Калцият е важен за здрави кости и зъби, като също така играе важна роля за храносмилателната система. Липсата на калций намалява здравината на костите и увеличава риска от чупливост.

Магнезий

Питейната вода съдържа умерени или по-високи нива на магнезий, който може да бъде превенция срещу сърдечно-съдови заболявания и инфаркт. Както и калцият, той е важен за минерализацията и развитието на костната система.  Дефицитът на този елемент е свързван  с хипертония и диабет тип II и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Флуорид 

Този елемент има положителен ефект при превенцията от кариес, но по-продължителното приемане на по-високо съдържание, се свързва с редица здравословни проблеми.

Натрий 

Натрият в питейната вода помага за регулиране на кръвното налягане, електролитния баланс и регулира функцията на мускулите и нервите. Недостатъчното наличие на натрий може да причини крампи, отпадналост, дезориентация и припадъци. 

Мед

Медта често се открива в естествените водни източници и е важен елемент за доброто здраве. Нормален възрастен има нужда от 2, 3 мг. Мед на ден.Този метал е нужен на подрастващите, за защитния механизъм на тялото, здравина на костите. Анемията, неутропенията и  аномалията на костите са основните признаци на липсата или недостатъчни нива на мед.  

Желязо

Желязото е изключително съществено за доброто здраве. Той е отговорен за  преноса на кислород в кръвта, но не бива да превишава 0.3 мг/л. Недостатъчната наличност на този минерал е една от най-често срещаните причини за хранителни  разстройство и причинява анемия при новородени, при децата и бременност.

Цинк

Цинкът е отговорен за растежа и нормалното развитие, DNA синтеза и имунитета. Липсата на цинк води до забавяне в растежа, предразположеност към инфекции, анорексия, по-бавно заздравяване на рани.

 

Някои от методите за филтрация премахват замърсителите във водата, но също така отстраняват и важните минерали. Ние препоръчваме да консумирате филтрирана вода със запазен естествения минерален състав. Нашата филтрираща система може да осигури балансиран минерален състав, като пречисти водата от ненужните замърсители. Нека останем хидратирани.